Op donderdag 19 april is er een avondprogramma rond het werk van
filosofe Else Margarethe Barth ter gelegenheid van het verschijnen van een selectie uit haar essays. De Stichting voor Empirische Logica en Analytische Filosofie nodigt u van harte uit om daarbij aanwezig te zijn.Else Barth
De Noors-Nederlandse filosofe Else Barth (1928-2015) was van 1971 tot 1977 lector aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1977 tot 1993 werkte ze als hoogleraar Analytische Wijsbegeerte aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze was voorzitter van de Evert Willem Beth-stichting, lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en de Noorse Academie van Wetenschappen.
Else Barth vond dat filosofie principieel in dienst zou moeten staan van de combinatie van medemenselijkheid en helder, geïnformeerd denken en discussiëren. Barth was ervan overtuigd dat zorgvuldig redeneren en debatteren noodzakelijk is voor het verbeteren van menselijke relaties. Met logica als wapen bestreed ze vaagheid en vooroordelen.

Ter ere van het verschijnen van ‘Empirische Logica’ zal Frank Veltman, em. hoogleraar Logica en Cognitieve Wetenschappen aan de UvA en voormalig student van Barth, in een voordracht getiteld ‘How to disagree with Else Barth’ ingaan op Barths behandeling van generische zinnen en op de vraag wat nu eigenlijk de taak is van analytisch filosofen. Oud-leerlingen en -collega’s gaan onder leiding van moderator Arno Wouters in gesprek over de betekenis van Barths filosofie.

Redacteuren Else de Jonge en Wouter Slob zullen het eerste exemplaar van ‘Empirische Logica’ overhandigen aan Wenche Barth, de zus van Else. Het programma wordt afgesloten met een borrel. Het boek zal ter plaatse te koop zijn.

ALLE BELANGSTELLENDEN ZIJN VAN HARTE WELKOM! Aanmelden wordt op prijs gesteld en kan via: elsedaily@hotmail.nl

Empirische logica – essays over logica, wetenschap en politieke cultuur
Datum: 19 april 2018, 20.00 – 22.00 uur
Locatie: Zittingszaal Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap,
RuG, Oude Boteringestraat 38, Groningen
Gespreksleiding: Arno Wouters
Toegang vrij